OMGEVING

Vakantiehuis Karkonoski ligt in het rustige dorpje Struznica in de gemeente Myslakowice wat onderdeel is van de regio Neder-Silezie. Deze regio kent een bewogen geschiedenis. Tot aan het einde van de Tweede Wereld oorlog was het Duits grondgebied. Na de Tweede Wereld oorlog werd Polen naar het westen opgeschoven.

Neder-Silezi (Pools: Dolnoslaski) met als hoofdstad Wroclaw (Europese Culturele Hoofdstad 2016) is zeer aantrekkelijk voor toeristen en bezoekers. Mysterieuze, door de mens aangelegde tunnelcomplexen, machtige kastelen op heuvels, riante landhuizen in romantische parken kenmerken deze regio in zuid west Polen. Het zuiden van deze regio wordt gedomineerd door de Sudeten een schilderachtige bergketen die goed ontwikkelde toeristische voet- en wandelpaden heeft. Ook is er een populair wintersport centrum rondom Szklarska Poręba. Op het gebied van kastelen en hun schoonheid kan zelfs een vergelijking met de Loirevallei worden gemaakt. Een van de beroemdste voorbeelden is het imposante kasteel van Ksiaz, dat eind dertiende eeuw werd gebouwd.

Deze omgeving in Polen heeft veel te bieden voor zowel de actieve vakantieganger als voor mensen die het liever iets rustiger aan willen doen. Het massa toerisme is hier nog niet doorgedrongen. De mensen zijn vriendelijk en de prijzen schappelijk. Op deze pagina een kleine greep van activiteiten en bezienswaardigheden in de omgeving. Laat u ook inspireren door onze “Leuke dingen om te doen”  lijst.

Wandelen in de buurt van het vakantiehuisje:

Wandelen in de buurt van het vakantiehuis in Polen. Ook een vakantiehuis huren in het Poolse Reuzengebergte? Kom heerlijk tot rust in de Poolse bergen. Vakantiehuis Karkonoski, the place to be!

Het nationaal park Karkonosze (pools: Karkonoski Park Narodowy) is een nationaal park gelegen in het hoger gedeelte van het Reuzengebergte in Zuid-West Polen. Het is één van de 23 Poolse nationale parken. Er zijn wandel-, fiets- en bergpaden voor toeristen aangelegd. Jaarlijks komen er vele bezoekers om de unieke flora en fauna te bewonderen, alsook de bijzondere, steile rotsformaties van het Reuzengebergte te aanschouwen. Vanuit de hoogste top van het Reuzengebergte, de berg Sněžka (1603m), is er een schitterend uitzicht over het landschap. Vanuit Karpacz loopt er een kabelbaan de berg omhoog. Het laatste stuk moet u zelf omhoog lopen. Bovenop de berg is een klein restaurant waar men een hapje kan eten. http://www.kpnmab.pl

 

Jelenia Gora:

Het gezellige centrum van Jelenia GoraOp een kleine 20 km afstand van ons vakantiehuisje ligt het leuke stadje Jelenia Gora. Tot medio 1945 lag dit provinciestadje op Duits grondgebied, en was het onderdeel van de Duitse provincie Silezie. Het oude stadscentrum heeft gekleurde huizen, winkeltjes en pleintjes. De huizen langs het marktplein hebben allemaal een booggewelf, dat in de zomer koelte geeft. Op het marktplein staan vele terrassen waar je gezellig wat kan eten en drinken. In de zomer zijn er regelmatig evenementen. De stad is ontstaan in een keteldal tussen de voetheuvels en de echte bergen van de Karkanosze (het Reuzengebergte). Jelenia Gora is het zeker waard om een keer te bezoeken. Bij Cukiernia Bristolka, een kleine bakkerij in het centrum van Jelenia Gora, hebben ze lekkere cappuccino met heerlijk gebak. Goed eten kunt u bij diverse restaurants op het grote plein.

 

Zwemmen / Relaxen / Spa:

In Cieplice ligt een groot termen complex (Termy Cyplickie) met een mooi tropisch binnen en buiten zwembad. Ook is er een sauna en worden er diverse massages aangeboden. Het staat bekend als kuuroord met thermale wateren uit lokale bronnen en gemineraliseerde genezende wateren.

Een tweede leuk groot zwembad (binnen en buiten) ligt in Karpacz in het Hotel Gołębiewski waar men ook weldness aanbiedt zoals massages, sauna, zoutgrot en veel meer. U kunt hier als niet-gast gewoon terrecht tegen betaling.

Bij de entree krijgt u ook een badhanddoek te leen. Vanuit het buitenzwembad heeft u schitterend uitzicht op de bergachtige omgeving.

 

Kastelen in de buurt van vakantiehuis Karkonoski:

Dit mooie kasteel is ook terug te vinden in de buurt van het vakantiehuis.In Neder-Silezië zijn meerdere kastelen te vinden die zeker het bezoeken waard zijn. In Jelenia Gora vinden we het Kasteel Chojnik dat net buiten de stad ligt. Het kasteel stampt uit de 12e eeuw en ligt op een heuvel van 627 meter.

 

Kasteel Ksiaz (foto rechts), het derde grootste kasteel in Polen, ligt op een majestueuze rotsklif langs de kant van de rivier de Pelcznica. Prachtig omgeven door bos in een mooi natuurgebied, op een hoogte van 395m boven de zeespiegel, wordt het kasteel ook wel ‘de Parel van de Neder-Silezië’ genoemd. Het kasteel is het hele jaar geopend. In oorlogstijd was het Ksiaz Castle het buitenverblijf van Adolf Hitler.

 

Poolse steden:

Elke Poolse stad heeft zijn eigen karakter en geschiedenis. Sommige zijn gevuld met schatten uit het verleden, andere bouwen nu aan hun identiteit. Een wandeling door straten, in welke stad je ook bent, is als een wandeling door de rijke historie die het land kent. Dichtbij vakantiehuis Karkonoski ligt Jelenia Gora met bijna 900 jaar geschiedenis, vele bezienswaardigheden, warmwaterbronnen en de schilderachtige ligging leverde de stad al snel de naam “Parel van de Karkonosze” op. Jelenia Gora

Op zo’n 100 km afstand ligt de provincie hoofdstad Wroclaw, de stad van honderd bruggen. Door zijn ingewikkelde geschiedenis heeft Wroclaw sporen van de Tsjechische, Duitse en Poolse overheersing maar de hedendaagse stad behoort zeker tot een van de mooiste metropolen in Europa. Wroclaw is de 4e grootste stad van Polen. Er wonen ongeveer 600.000 mensen. Het is een zeer levendige stad omdat er veel studenten wonen. Wroclaw is ideaal als je van lekker winkelen houdt. Tijdens de uitverkoop kun je er echt je slag slaan als je weet waar je moet zijn. Op de oude markt zijn vele terrasjes waar je lekker en goedkoop kunt eten. Wroclaw

Krakow, op zo’n 350km afstand van vakantiehuis Karkonoski leent zich ideaal voor een meerdaagse stedentrip. Deze geliefde stad wordt door vele gezien als de mooiste stad van Polen. Bezoek zeker de binnenstad van Krakau, Concentratiekamp Auschwitz in Oswiecim en de Zoutmijnen in Wieliczka (Alle drie op de Werelderfgoedlijst van UNESCO). Krakau

Een leuke stad in de buurt van het vakantiehuis. Deze leuke stad ligt op een dik uur rijden. Deze stad light op zo'n 350km van Cottage Karkonoski

 

Krzeszow Basiliek:

Op ongeveer 35 kilometer van Struznica ligt een grote Abdij in het plaatsje Krzeszow. De Abdij / Basiliek is dagelijks geopend voor toeristen en pelgrims. Het complex van de abdij behoort in de huidige vorm tot de mooiste kloostercomplexen van Europa. De abdij in Krzeszow bestaat uit twee 18de-eeuwse kerken: de Maria Hemelvaartkerk die de parel van de Silesisch Barok wordt genoemd en de H. Jozefkerk met barokke fresco’s. In het laat barokke kloostercomplex van de Cisterciënzer-zusters in Trzebnica bevindt zich het mausoleum van de heilige Hedwig, een doel voor veel pelgrimstochten.

 

Dino park / kinderen:

Voor gezinnen met jonge kinderen (tot 6 a 7 jaar) is het leuk om het dinopark een keer te bezoeken. Dit park ligt in het bergdorpje Szklarska Poręba op zo’n 35km afstand van vakantiehuis Karkonoski.

Een van de belangrijkste attracties van het park is het parcours waar er tientallen levensgrote reconstructies van dinosaurussen staan. Het landschap met oude bomen, natuurlijke rots blokken en weelderige vegetatie creëren een sfeer van miljoenen jaren geleden. Op het park zijn nog tal van andere attracties zoals een speeltuin, klimpark en indianendorp. Zeker de moeite waard voor gezinnen met kleine kinderen.

 

Meer activiteiten rondom het vakantiehuis:

Kanovaren
Zweefvliegen
Parachute springen
Museum-bezoek
Paardrijden
Quad-rijden
Paintball
Nordic-Walking
Fietsen
En veel meer.

In deze Engels-talige toeristengids die u hier kunt downloaden vindt u meer informatie: activiteiten in de buurt van het vakantiehuis

Kijk ook eens naar deze promotie video, allemaal in de directe omgeving van het vakantiehuisje:

Zuid West Polen – Reuzengebergte – Huur direct bij de Eigenaar – Scherp geprijsd – Mooie Natuur – Steden Trip – Wandelen – Bergen – Rust – Privacy – Jelenia Gora –  Wroclaw  – Grote Tuin – Houtkachel