OVERIGE INFO

Pools geld:

In Polen heeft men nog geen euro maar betaald men met de Złoty . 1 euro is ongeveer 4 Zloty. Als u dus snel wilt uitrekenen hoeveel iets in euro’s kost dan deelt u de prijs door 4. In de stad Jelenia Gora vind u verschillende wisselkantoren (WechselStube). Als u de grens bij Gorlitz passeert en de eerste afslag neemt richting Jelenia Gora dan vind u ook diverse wisselkantoren. Ook in de Tesco en de Real vind u wisselkantoortjes. Natuurlijk kunt u ook geld uit de muur pinnen, u krijgt dan de vraag of u de koers in Polen al wilt omrekenen of niet. De laatste keuze is altijd voordeliger. Uw eigen bank bepaald dan de wisselkoers Voor de actuele wisselkoers klikt u hier.

 

Brandstof:

In Polen is de brandstof goedkoper dan in Nederland. Misschien niet zo veel als u zou verwachten, dit komt omdat men in Polen geen wegenbelasting incasseerd. Deze zit namelijk in de brandstofprijs inbegrepen. Eigenlijk is dit een eerlijker systeem. Wie meer rijdt, betaald meer. In augustus 2022 koste een liter euro bezine ongeveer 1,40 euro. Diesel heet in Polen ON en de prijs ligt op ongeveer het zelfde nivo als de euro benzine. 

 

Auto in Polen:

In Polen is het in alle jaargetijden verplicht met dimlicht te rijden. Daarnaast is het verplicht het volgende in uw auto te hebben: voor elke inzittende een geel / oranje hesje, een brandblusser, een actuele verbanddoos, een gevarendriehoek, en de Groene verzekeringskaart.

 

Winkels:

De winkels in Jelenia Gora zijn 6 dagen per week geopend. Op zondag zijn de winkels gesloten. Jelenia Gora telt heel veel kleine supermarkjes maar ook enkele zeer grote zoals Tesco en Auchan. Hier kunt u naast levensmiddelen ook o.a. witgoed, kleding en meer kopen. In Jelenia Gora zijn ook een Lidl en Aldi. Kleine winkeltjes zoals boutiques, de bakker en slager zijn niet op zondag open en sluiten op zaterdag al rond 14u. Sinds enige tijd is een ook een groot winkelcentrum geopend (Galeria Sudecka), het is de moeite waard om deze te bezoeken. Veel grote ketens zijn hier vertegenwoordigd zoals o.a. C&A.

 

Feestdagen:

Op de feestdagen zijn de winkels gesloten, ook op feestdagen vind u altijd wel een kleine eenmanszaak die wel (beperkt) geopend is.

 • 01 januari (Nieuwjaarsdag)
 • 01 mei (Dag van de Arbeid)
 • 03 mei (Dag van de Grondwet)
 • 15 augustus (Maria Hemelvaart)
 • 01 november (Allerheiligen)
 • 11 november (Onafhankelijkheidsdag)
 • 25 december (Eerste Kerstdag)
 • 26 december (Tweede Kerstdag)
 • Eerste Paasdag (valt op verschillende data)
 • Tweede Paasdag (valt op verschillende data)
 • Pinksteren (valt op verschillende data)
 • Sacramentsdag (valt op de tweede donderdag na Pinksteren)

 

Routebeschrijving naar het vakantiehuis:

Bijna iedereen heeft tegenwoordig navigatie in de auto, toch geven wij graag een goede routebeschrijving naar het vakantiehuis. Normaliter passeert u de grens naar Polen bij de Duitse stad Gorlitz die langs de A4 ligt. Na 1 a 2 km neemt u de eerste afslag richting Jelenia Gora. Einde afslag naar links. U ziet nu al enkele wisselkantoortjes liggen. Na enkele honderden meters gaat u op de rotonde linksaf richting Jelenia Gora. U blijft deze weg volgen todat u bij de grote rotonde in Jelenia Gora bent (+/- 60 km).

Op deze rotonde gaat u linksaf. U blijft deze tweebaans weg volgen. Aan de linkerkant ligt de bouwmarkt Castorama en de rechterkant ziet u de Mc Donalds liggen. U blijft echter rechtdoor rijden en rijdt over de brug. Na de brug neemt u de eerste afrit naar rechts. U blijft deze weg volgen tot op de t-splitsing (voor u ligt de spoorlijn). U slaat nu linksaf. Het spoor ligt nu aan uw rechterkant. Na enkele honderen meters passeert u aan de rechterkant een Orlen tankstation. Direct na dit tankstation slaat u rechtsaf richting Karpniki

U blijft deze weg volgen (u steekt het spoor een keer over) voor een km of 12 totdat u in Karpniki bent. Als u in de bebouwde komt van Karpniki bent maakt de weg een scherpe bocht naar links. U volgt de weg mee naar links en slingert door het dorp Karpniki heen. Na een tijdje ligt er aan de linker kant een cafe wat oranje gekleurd is. Na dit cafe maakt de weg een bocht naar links richting Janowice. U gaat echter NIET linksaf maar gaat recht door. Na korte tijd verlaat u het dorp Karpniki nadat u eerst weer een scherpe bocht naar rechts heeft genomen. Bij deze bocht staat een bord met ‘Antiki’. De weg gaat nu bergop. Binnen enkele minuten bent u in Struznica. Ons vakantiehuis ligt aan de rechterkant op huisnummer 23.